domingo, 18 de noviembre de 2007

L'Endemà Informa: En Bansky frotogafiat!


Per fi! Una dona ha fotografiat Bansky, el dibuixant de graffittis més buscat del món. Un artista que ha fet de l'art urbà-plàstic per exel·lència, el graffitti, una autèntica forma de protesta i manifestació. A més però, s'ha convertit en un autèntic ídol entre molts aficionats a aquest art i també entre molts reaccionaris que compren obres seves a través de la seva pàgina web

Ara però, Bansky ha estat obligat a sortir del seu anonimat, que gelosament guardava rere una ombra de misteri. No se sap encara la seva identitat però ja se sap que és un home blanc, prim i d'uns trenta anys. Amb tot, l'Endemà encara no ha pogut tenir accés a aquestes fotografies per poder-les mostrar... però s'espera que en els proper dies les podem publicar en aquest el vostre bloc. Tot i la dobla lectura que té el seu art (no deix d'embrutar parets públiques i no deix d'enriquir-se amb una falsa forma de promoció cool i antisistema) val a dir que aquest home és un autèntic geni de l'sprai... I sinó podeu consultar la seva pàgina web i encara acabareu comprant alguna cosa tal i com fan alguns dels artistes de Hollywood que se senten també antisistemes (Brad Pitt entre ells...)

jueves, 15 de noviembre de 2007

L'Endemà Informa: 125 anys de Fortuny

El Teatre Fortuny celebra el seu 125é aniversari amb un Cicle d'alta qualitat. 125 anys després que l'òpera Faust aixequés el teló del que està considerat el segon Liceu de Catalunya, Víctor Ullate, el famós coreògraf i ballarí aragonès, torna a aixecar el teló del Fortuny amb Sasmara, un espectacle íntim, humà, ple de refents budistes. S'escau que Ullate ja va ser juntament amb Montserrat Caballé, Lluís Llach i Josep Maria Flotats, un dels encarregats de reinaugrar el teatre de Reus l'any 1988, després de cinc anys de reformes.

Serà Víctor Ullate qui avui amenitzarà una nit cultural que s'espera, sigui una autèntica joia història de la ciutat. Ho farà amb Sasmara, el seu nou espectacle, una obra plena de dansa, ballet i arts plàstiques. L'obra es podrà revisionar demà.

Amb Ullate s'arriba als 125 anys d'història d'un dels emblemes de Reus i de tota la província de Tarragona. Es tracta d'un teatre, construit el 1882 a partir de la necessitat imperiosa que la burgesia reusenca trobés en un espai les mateixes ofertes que es podien trobar a Barcelona. Durant anys el teatre acollí les obres que s'havien d'estrenar a la capital catalana, i es tenia molt en compte l'èxit que es tenia a Reus per saber si calia programa més o menys temps a Barcelona. El Fortuny es va convertir en una bona eina per a conèixer els gustos dels burgesos catalans, ja que la societat reusenca n'era un clar exemplar.

Després de la guerra el Fortuny es va haver de recolzar amb l'impuls del cinema (precisament en aquest aspecte es pot veure durant aquests dies a la Sala Fortuny del Centre de Lectura, en el marc del festival Memorimatge, una exposició de cartells i objectes relacionats amb el màrqueting del cinema als anys 30 i 40). No va ser fins als anys 80 en que es va voler donar un plus de qualitat al Teatre. Es va tancar per a dur-hi a terme reformes durant cinc anys. Des de la seva reobertura el 1988, ara fa 19 anys, el Fortuny ha tornat al lloc que li pertoca, per sota del Liceu i com a segon Teatre de Catalunya. La qualitat de les obres programades, l'exigència del públic reusenc i el nou impuls que representa el CAER han retornat el Fortuny a la elit del món teatral europeu.

Per molts ans Teatre Fortuny!

domingo, 11 de noviembre de 2007

L'Endemà Recomana: Utilitzeu Blackle!


Google és la web més emprada en tota la xarxa. El cercador és contemplat per milions de CPU's de forma conjunta. Conscients que la pantalla amb fons blanc de Google gasta molta més energia que una pantalla negra, un col·lectiu de persones conscienciejades amb el Medi Ambient, han creat Black Google o el que és el mateix, Blackle. Aquesta ha de ser la vostra nova eina de treball per tal que, entre tots, estalviem el màxim d'energia possible.
Aquesta apliació ecològica de Google només està en la seva versió anglesa i encara no té totes les possibilitats del famós cercador. Però conté les mateixes bases de dades i els mateixos algorítmes de recerca que Google. Així doncs, no perdreu ni un àspid de precisió en les vostres cerques i tindreu a l'abast tot el que busqueu en Google.

Amb tot, alguns col·lectius ja han criticat la iniciativa d'aprofitada. Des de l'Endemà... recomanem Blackle si heu d'usar Google... però si podeu anar per lliure trobareu les coses abans... Google només és eficient quan es busca alguna cosa molt concreta... Ah! i no us oblideu d'emprar FireFox!

viernes, 9 de noviembre de 2007

L'Endemà Informa: Arriba el Festival Memorimatge 2007

Arriba el Festival Internacional de Cinema i Televisió de la ciutat de Reus, el Memorimatge, un certament que celebra la seva segona edició amb una espectació immillorable. I és que ens trobem davant del primer Memorimatge des de la constitució formal del Centre de la Imatge Mas Iglésies de Reus (el CIMIR), un centre especialitzat en el tractament i digitalització d'imatges antigues.











El Festival començarà el proper 16 de Novembre i acabarà el dia 24, tot i que l'acte de clausura serà el dia 23 al Teatre Bartrina en una gala d'homenatge a la Sala Reus, la primera sala de projecció cinematogràfica de la ciutat. El Festival recull més d'un centenar de projeccions de tot tipus l'entrada a les quals és completament gratuïta. L'essència d'aquesta iniciativa, dirigida per Antoni Jiménez, és la de donar sortida a documents audiovisuals de principis de segle i oferir-los a la societat reusenca per a revisionar les diferents etapes de la nostra ciutat.


Una bona iniciativa que cal potenciar institucionalment per a que any rere any es puguin veure films i documents més curiosos i interessants.

Festival Memorimatge 2007 El Festival Memorimage 2007 Films d'avui amb imatges d'ahir té lloc entre el 16 i el 24 de novembre. Projecció films recuperats de principis segle XX
Dins el Festival Memorimage 07, el pròxim 23 de novembre, a les 22 h tindrà lloc la Cloenda del festival al Teatre Bartrina. Aquest acte obert al públic inclou la projecció dels films Crettineti re dei ladri (1909), comèdia italiana trobada a Reus de la col·lecció Antoni Martra, i "Las fiestas de Reus en honor a N.S. de la Misericordia" (1929), un documental recuperat a Montblanc.


martes, 6 de noviembre de 2007

L'Endemà Informa: Suurhusen ja està més inclinada que Pisa

A vegades, a la vida, tot és qüestió de com es miri. Aquesta tesi la recolzen enèrgicament els jutges del Llibre Guinness, que han qualificat el campanar de Suurhusen com el més inclinat del planeta, per davant de la famosa Torra de Pisa.

Segons les últimes dades presses pel jurat d'aquesta publicació, el campanar de Suuhursen s'inclina 5,19 graus, 1,22 graus més que la torre italiana, que ho fa en 3,97. Això el converteix en l'edifici més inclinat, robant-li el títol al preuat monument de Pisa.

Es curiós que sigui precisament la Torre de Pisa la que perdi aquest sibilí emblema, en tant que durant anys s'han esforçat els tècnics, els operadors i els arquitectes de tota Itàlia per preservar-la i que no continués inclinant-se, que era la tònica natural dels fonaments de la construcció. Ara, després de mils de millons invertits, resulta que turísticament hagués representat un gran valor que la torre s'hagués anat inclinant.

Ara haurem d'esperar a veure com reacciona el gran públic, com reaccionen els pisans i com reaccionen els habitants de Suurhusen, aquesta localitat alemanya que ostentarà l'edifici més tort del món.

lunes, 5 de noviembre de 2007

L'Endemà Informa: Tutankamón torna a regnar

El 4 de novembre de 1922, un arqueòleg britànic anomenat Howard Carter va descobrir l’única tomba egípcia que no havia estat profanada. Era la tomba d’un jove faraó que havia mort l’any 1352 aC als 19 anys.

Fins ara els milions de turistes que cada any visitaven les terres egípcies només podien contemplar els tresors trobats a la cambra funerària, la seva màscara d’or (al Museu d’El Caire) i el seu sarcòfag, a la seva tomba de la Vall dels Reis (Luxor). Però aquest matí l’expectació ha estat major en saber-se que es trauria la mòmia del sarcòfag per exposar-la al públic.

El seu cos momificat es troba en una habitació contigua a la cambra funerària dins una urna de vidre. Està completament cobert per una tela de lli, excepte el cap i els peus (els quals ha destacat tothom per la seva mida). La mòmia no està en gaire bon estat, ja que quan Carter va descobrir-la va tenir molta feina per poder desenganxar-la del sarcòfag (el pas dels anys havia solidificat els productes amb què s’havia cobert el cadàver per conservar-lo) i es tem que la seva exposició n’empitjori l’estat. Però quina millor estratègia per atraure turistes?

Tutankamón va ser un faraó poc important, tan sols va regnar des dels vuit anys fins als dinou, però el descobriment de la seva tomba no profanada l’ha convertit en el més important dels faraons. Si ens fixem en tota la història que envolta la vida d’aquesta mòmia, és interessant pensar que hagués succeït si la tomba d’algú com Ramsès II hagués aparegut intacta...


L'Endemà Informa: Mor Claudi Arnavat

Ha mort Claudi Arnavat, director de Comunicació Corporativa de l'Ajuntament de Reus als 52 anys. A part de ser un dels professors de gran part dels membres del programa, el Claudi va ser l'artífex d'un procés profund de reforma i modernització de la imatge i de la comunicació corporativa de l'Ajuntament de Reus. Des de l'any 2000, Arnavat ha estat el màxim responsable de la comunicació corporativa de l'Ajuntament de Reus, adscrita a l'àrea d'Alcaldia, i que concentra les funcions comunicatives i gestiona integralment la imatge corporativa del Grup Ajuntament.

Algunes de les seves moltes fites: el Manual de Normes de Comunicació Corporativa, el Programa d'Identitat Visual que ha permès unificar la identitat corporativa municipal, el redisseny i la modernització dels mitjans corporatius El Mercadal, la gaseta municipal, i el web reus.net i reus.cat, i els nous mitjans de comunicació com els Papers estratègics i el butlletí de comunicació interna De dins. Pel que fa als mitjans corporatius, Claudi Arnavat ha tingut un paper destacat en l'obtenció de la llicència de televisió digital terrestre que explotarà en exclusiva l'Ajuntament de Reus i ha sentat les bases de la futura televisió municipal.

L'Endemà està de dol, i se suma a tots aquells que s'estimaven aquest autèntic monstre de la comunicació. Des de les ones et recordarem sempre Claudi...