jueves, 4 de octubre de 2007

L'Endema Informa: 50 anys de l'Sputnik

Avui, dia 4 d'Octubre, es compleixen 50 anys del llençament del que va ser el primer satèl·lit artificial llençat per la humanitat a l'espai. Es tracta de l'Sputnik, una bola d'acer de poc més de 80 quilos de pes i 60 centímetres


L'Sputnik va estar tres setmanes donant voltes a la Terra, tres setmanes en les que va realitzar 1.400 òrbitres completes. El satèlit estava coronat per quatre antenes que llençaven una emissió que molts radioaficionats es van llençar a perseguir.No va ser tant la importància del que va permetre l'Sputnik sinó la victòria en la cursa espaial que protagonitzaven les dues potències mundials d'aleshores, la URSS i els Estats Units. Va ser gràcies a l'Sputnik, a la posterior missió amb el primer passatger viu, la gossa Laika, i la primera missió tripulada (tan sols set anys més tard), la de l'astronauta Leonov (que va donar nom a una de les naus de la pel·lícula 2010 Una Odissea 2), que la Unió Soviètica avantajava i de quina manera els americans en aquesta peculiar guerra tecnològica.

L'Sputnik, que en rus vol dir "colega", representa l'inici del que molts han titllat de farsa, del que molts han titllat d'innecessari, del que molts han titllat de megalòmen, la cursa espaial.

No hay comentarios: