martes, 9 de octubre de 2007

L'Endemà Informa: 40 anys de mite

Avui, dia 9 d'Octubre de 2007, es compleixen els 40 anys de l'assassinat d'Ernesto "Che" Guevara, una figura que ha acabat esdevenint una icona del segle XXI i un símbol per a molts moviments vinculats amb la lluita per la llibertat, fins i tot, lluny de l'Amèrica Central en la que va desenvolupar la seva activitat política i de lluita i compromís.

Avui es destapen mil i un fils argumentals al voltant de l'assassinat del revolucionari argentí. Molts afirmen que va ser una conxorxa del seu amic i company Fidel Castro, que suposadament hauria fet matar Guevara, però tot acaba semblant una altra conxorxa per fer de Fidel un dictador capaç d'assassinar als seus "germans". D'altres defensen la idea que el Che va morir tot i que els Estats Units mai va donar l'ordre que així ocorregués. Segons aquests analistes, el tirà Barrientos l'hauria fet matar a Bolívia en contra de la voluntat de la principal potència del món, que mai hagués volgut que Guevara es convertís en el símbol que finalment ha esdevingut.

Les circumstàncies reals que van envoltar la mort d'Ernesto Che Guevara de la Serna, en un indret de la selva boliviana, però, no són tan evidents com la història convencional ens ha intentat explicar. Sembla ser que certament no van ser els aparells secrets del govern americà (C.I.A) els qui van ordenar l'assassinat. Ben al contrari. Alguns documents procedents de la intel·ligència americana aporten una nova versió sobre el que va passar la nit d'aquell 9 d'Octubre de 1967.

Després de 40 anys escribint llibres, assaigs i de dur a terme investigacions dedicades a la vida i a la mort del Che, la idea que els Estats Units, i més concretament la Central Intelligence Agency, va ser l'impulsor de l'assassinat del lider revolucionari es desfà lentament però clamorosa. Les ordres que van arribar a Bolivia procedents de Washington eren de detindre'l viu. "Keep Him Alive", deien des de la capital americana.

El pla, segons aquestes darreres dades, era atrapar-lo i empresonar-lo a Panamà per a ensenyar al món el poder del liberalisme i arruinar així l'aleshores primogènit govenr de Castro a Cuba, un Castro que volia ampliar la revolució a tota Llatinoamèrica i convertir la zona en un altre Vietnam.

Finalment, René Barrientos, militar i dictador de Bolívia, va ordenar, saltant-se tot tipus d'ordre americana, que el Che fos executat a la selva. La ordre va arribar per ràdio, des de La Paz, just quan se'n va asseventar que s'havia detingut el Che

Amb la mort de Guevara es crea el mite que els Estats Units volien evitar crear. Amb els anys, les samarretes amb la cara del Che es troben repartides per tot el món, i simbolitzen que un dia la llibertat pot arribar, tal vegada, a partir de la revolució. Avui en dia molts dels països d'Amèrica del Sud estan dirigits per personatges que, aparentement, busquen seguir les mateixis ideologies que Guevara. Hugo Chávez a Veneçola, Evo Morales a Bolívia, i en menor mesura Lula Da Silva a Brasil i Daniel Ortega a Nicaragua, amén de la gobernant de Chile, Michelle Bachelet. Actualment Sudamèrica és més revolucionària que mai. O almenys això és el que volem creure. Sabem que hi ha corrupció i dictadures opresores... però cal creure que la lluita coninua

"Hasta la Victória Siempre!"

1 comentario:

Jordi Pinyol dijo...

Mira que n'hi ha de fotos del Che escampades per la xarxa i hem anat a triar la mateixa per encapçalar el post...

Salut!

:)